okt 21

Opera er som fotball

opera_performance

Jo bedre vi skjønner spillet, jo mer får vi ut av forestillingen. Mange av de store forestillingene har vært her svært lenge. Tekstene og musikken forteller forskjellige historier, og mange av dem kan ha rot i virkeligheten, og for andre igjen kan utgangspunktet være myter, folklore og skjønnlitteratur. Her synger man istedet for å snakke, og da blir det hele mer uttrykksfullt.

Operaene ble laget av komponister som ofte representerte sin kunstneriske samtid og som var inspirerte av de kulturelle og politiske svingningene de var en del av. Det var en flytende og gjensidig påvirkning mellom de ulike sentrene for musikalsk innovasjon, der storbyer i Italia, Tyskland, Frankrike og England spilte hovedrollene. Særlig italiensk ble det store operaspråket, og dermed ble det innen operaverdenen stående en del ord og uttrykk som etter hvert ble universelle for sjangeren. Når man skal gi en oversikt over hva som skjer i en operaframføring, dukker det altså opp mange italienske fraser.

ischl-operette

Operette er et musikalsk lystspill med sang, tale og ofte også dans. Operetter likner formmessig på operaer, men er musikalsk og tematisk lettere og mer tilgjengelige. Hovedmotivet er ikke sjelden en romantisk kjærlighetshistorie, og handlingen kan være både komisk og parodisk. Operette som egen sjanger oppstod i Paris på 1850-tallet, og kom på tysk få år seinere i Wien. Som musikkteater ble operettene etter hvert svært populære, og særlig wieneroperetten var en utbredt form med en rekke kjente slagere. Opprettene ble forløperne til dagens musikaler og musikkspill.

Ordet operette er italiensk og betyr «liten opera».


Comments are closed.