nov 09

Verdi’s opera, Othello

otello3062

Se en Youtube av Othello

Othello er bygget på en historie av Shakespare. I forestillingens start er vi på en havn ved Kypros, på 1400-tallet, men dette kunne være hvor som helst og når som helst. Og det er det også, dessverre.

I. akt:

Folkemengden samles i stormen for å ta i mot Otello, som seierrik vender hjem fra krigen. Jago forklarer Roderigo, som er forelsket i Desdemona, at han også hater Otello etter å ha blitt forbigått ved utnevnelsen til nestkommanderende, hvor Otello i stedet valgte Cassio. Folkemengden feirer Otellos hjemkomst og seieren. Jago setter sin intrige i gang ved å drikke Cassio full og oppildne Roderigo og Cassio til slagsmål. Montano forsøker å stanse Cassios raseri, men blir i stedet selv såret. Otello kommer til for å dempe gemytterne og degraderer Cassio på stedet. Desdemona, Otellos hustru, er blitt vekket av urolighetene, men når det atter er ro, og stormen har lagt seg, bekjenner hun og Otello sin store kjærlighet til hverandre der under stjernerne.

II. akt (Et mindre værelse på Otellos slott)

Jago overtaler Cassio til å be Desdemona om å gå i forbønn for seg hos Otello. Cassio går og Jago bekenner seg til ondskapen selv. Otello kommer meget beleilig inn og det lykkes Jago å plante sjalusien i Otello. Desdemona går i forbønn for Cassio og det styrker kun Otellos mistanke. Jago stjeler Desdemonas klær fra Emilie, som er hans kone og Desdemonas tjenestepike. Otello forlanger, at Jago skal skaffe bevis for sin påstand. Jago, som konstant er to sjakktrekk foran i sine intriger, vil anbringe Desdemonas silkeklær hos Cassio. Så forteller han Otello, at han har overhørt Cassio snakke kjærlig i søvne om Desdemona. Otellos sjalusi blir mer og mer sykelig, og han er nå parat til å opgi alt – makt, ære, kjærlighet og liv – og sverger, sammen med Jago, hevn over den troløse.

III. akt (En større sal på Otellos slott)

Jago iscenesetter en samtale med Cassio som Otello skjult skal overvære. Desdemona kommer og forsøker å få Otello til å tilgi Cassio, men Otello kan ikke skjule sitt sterkt tiltagende vanvidd og ydmyker henne. Otello forblir alene tilbake. Han føler seg forlatt – selv av Gud. Cassio kommer og Jago får ham til å fortelle om plagget han har funnet, mens Otello overhører bruddstykker av samtalen. Nå ankommer regjeringens delegasjon med Lodovico i spissen. Lodovico medbringer en befaling om, at Otello skal reise med og gjøre foretrede for regjeringen. Otello utnævner hevngjerrig Cassio til midlertidig øverstkommanderende, til Jagos store forskrekkelse. Otello ydmyger Desdemona offentlig. Jago oppfordrer Roderigo til å myrde Cassio samme natt. Otello kollapser av vrede og avmakt i alles påsyn.

IV. akt (Desdemonas soveværelse)

Det er natt. Desdemona føler seg trykket av forutanelser om døden. Hun forteller Emilia om et barndomsminne og tar avskjed med henne. Desdemona ber en bønn og faller i søvn. Otello kommer inn og vekker henne med kyss. Desdemona blir klar over hva han har i sinne, og forsøker fortvilet å snakke ham fra det, men forgjeves. Otello kveler henne. Emilia oppdager hva som er skjedd og tilkaller Lodovico, Cassio og Jago. Intrigen åpenbares og Otello gjør utfall mot Jago, som likevel rekker å flykte. Otello har mistet alt og innen noen kan forhindre det, støter han en dolk i sitt eget bryst.

1 Kommentar

  1. tool sier:

    det jeg var ute etter, takk